HTML

cégvezetés

Miért fontos a készpénz a cégben

Friss topikok

Címkék

Archívum

Cégérték számítás

2011.10.23. 11:13 Economsol

Mennyit ér egy cég?

 

fass

Először is NEM azt az összeget, amit a vevő hajlandó érte fizetni. Mert az a cég ára, és nem feltétlen az értéke.

Ha nyereséges a vállalkozás, az még nem jelenti azt, hogy értéket is teremt!!! 

A vállalat értéke nem csak a pénzügyi adatoktól függ, hanem rengeteg más tényezőtől is.

Nézzünk egy példát:

Vállalkozónk felépít egy nagyon szép, nyereséges vállalkozást, ahol minden az ügyfél érdekében, kedvére, és maximális megelégedésére történik. Ugye eddig tökéletesnek tűnik a dolog? DE Vállalkozónk úgy építi fel a cég működését, hogy szinte minden rajta keresztül történik. Ő az aki tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, ő az akit szeretnek, és aki biztosítja a tökéletes működést.

Ön szerint ez érték? A válasz: IGEN!!!

De nem a vállalat értéke, hanem a tulajdonos személyiségének az értéke!!! Ugyanis a vállalkozás csak addig működik így, amíg a vezetője benne dolgozik. Amint kilép, a cég hanyatlani kezd.

Mert az ügyfelek nem a cégre gondolnak, mint kitűnő partnerre, hanem a tulajdonosára.

Eredmény:

A tulajdonos rengeteg munkával nem egy önálló értékes, eladható, örökölhető vagyont teremtett, hanem csak egy munkahelyet saját magának, illetve másoknak, akik maximálisan ki vannak szolgáltatva a tulajdonosuk kedvének, egészségi állapotának, illetve szerencséjének.

Cégérték számítással, illetve annak növelésével foglalkozom.

Tapasztalataim szerint a KKV cégek egyik legnagyobb hibája a fent említett példában benne van.

Nem építik a vállalkozást, hanem csak benne dolgoznak.

Pedig ha belegondolunk, akkor a vállalkozó vagyonának legnagyobb része az pont a cégének értéke kellene, hogy legyen. Mint a nagyoknál. Én ügyfeleimnél erre törekszem.

Kapnak a cégüktől fizetés, mondjuk 1 egység. Kap osztalékot jó esetben, legyen mondjuk 10 egység. Egy olyan cég, ami ennyi osztalékot tud fizetni, az kis odafigyeléssel, és a veszélyek lsd. példa kiküszöbölésével érhet akár 100 egységet is.

Gondoljunk bele, mi történik ha 10%-kal növeljük az osztalékot, ill. mi történik ha ennyivel növeljük a cégértéket. Melyik növeli meg jobban a tulajdonos vagyonát?

A tulajdonos vagyonnövelésének fontosságáról itt írtam: cégérték.blog.hu

Hogyan határozzuk meg a cég értékét?

Alapvetően többféle módszer létezik arra, hogy a cégértékkel kapcsolatban valamiféle számot kapjunk. Azt, hogy ez mennyire fedi le a valós értéket, az már egy másik dolog.

Például jó módszer lehet az eszköz alapú értékelés, amit a könyvelők előszeretettel alkalmaznak minden cégre akkor, ha az egyáltalán nem termel, vagy veszteséges bizonyos okoknál fogva. De működő, egészséges vállalkozásnál a használata hát ....

Ami már sokkal elterjedtem, jobb, de sokkal sokkal nehezebben elvégezhető számolási mód, az a DCF módszer.

Ennek lényege, hogy a vállalkozásra úgy tekintünk, mint egy élő, termelő, szabadon felhasználható pénzt termelő szervezetre. Meghatározzuk az évente megtermelt szabadon szabad pénzáramlását, majd ezt diszkontáljuk a kockázattal.

Lesarkítva a fenti példa:

Vállalkozónk cége nyereséges, stabilan működik, ezért az alap diszkontráta legyen mondjuk 25% a példa kedvéért, bár a valóságban ennek meghatározása komoly értékelés függvénye.

Évi 10 egységes szabad pénz jelenértéke így: 66 egység örökjáradékkal, és 10% éves növekedéssel kalkulálva. Azért egyszerűsítem így le, mert nem a számok, hanem a nagyságrendek az érdekesek itt.

A vizsgálat során észrevesszük, hogy a cég maximálisan emberünk személyétől függ. Most tegyük fel a tulajdonos korrekt ember, és vállalja, hogy még 3 évig a cégben dolgozik, hogy át lehessen venni tőle a vezetést. Ok, de ettől kezdve a kockázati ráta sokkal magasabb lesz, hiszen emberünk akár meg is halhat bármikor, és akkor a cégnek is befellegzett. Szóval az eredeti 25% felmehet 60-70 %-ra is.

Cégérték: 16 egység, 60% diszkonttal kalkulálva.

Lényeg, hogy a példában a tulajdonosnak "csak" annyi a feladata, hogy a stabil helyettesítést megoldja, és máris négyszeresére növeli a vagyonát.

Véleményem szerint ekkora vagyonnövekedést elérni normál tevékenységével nem tudna ilyen rövid idő alatt, és ekkora ráfordítással.

Azaz a cég növekedésében itt az a pont, ahol a legkisebb ráfordítással a lehető legtöbb hasznot lehet elérni.

A cikket írta:

Papp István

Economsol Kft

www.economsol.hu

www.cegertekszamitas.hu

www.cegerteknoveles.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cegertekszamitas.blog.hu/api/trackback/id/tr693323507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása